вторник, 5 март 2024 г.

Цифрово заснемане

 Тема 1. Цифрово заснемане. Основни принципи на действие на цифровата камера

1. Цифрово заснемане         
     Цифровото заснемане е метод за запис на информация, при който сигналите, записани на носител, се преобразуват в последователност от кодови (цифрови) импулсни комбинации.
2. Основни принципи на действие на цифровата камера
​3. Основните компоненти на цифровата камера >> (
ЦИФРОВА ФОТОГРАФИЯ)
Picture
   Фотографията е свързана със светлината. Светлината от слънцето или изкуствения източник отначало се отразява от сцената, намираща се пред обектива, а след това навлиза през него (1), след това преминава през обектива (2) и затвора (7), ако има такъв към задната част на фотоапарата, където се намира матрицата (сензор) (8).
   В цифровия огледално-рефлексен фотоапарат (DSLR) преди натискането на спусъка, задействащ затвора, светлината се отразява в огледалото (3), преминава през призмата (4) и попада във визьора (5). При натискане на спусъка, огледалото се вдига и светлината попада върху матрицата, както е при компактния фотоапарат.
   В някои огледални камери на Sony огледалото е полупрозрачно и неподвижно (SLT серията), с което се избягват вибрациите и звука, произведени от огледалото.



Видео: Как работи цифровият фотоапарат?
Тази анимация демонстрира устройството и начина на работа на цифровите фотоапарати.
Интересно: ​Дагеротип (ранен фотоапарат)
Първият метод на фотографиране, постигнал търговски успех, е създаден от французина Луи Дагер и е известен като дагеротипия.

​Допълнителни приспособления:
  • Картата памет,
  • батериите,
  • светкавицата,
  • сензорите,
  • дисплеят са не по-малко важни за пълноценното функциониране на камерата…
4. Оптична стабилизации на изображението
     Това е технология във фотографията, която механично компенсира движението на камерата, за да предотврати замазването на изображението вследствие на това движение. Това движение е предизвикано от неволно трепване на ръцете на снимащия, докато държи камерата или натиска бутона за заснемане.
 
    Качеството на матрицата се свързва с параметъра ISO, който описва нейната светлочувствителност. При заснемане на слабо осветен обект, за да се компенсира липсата на светлина, се засилва светлочувствителността на сензора. Това обаче води до появата на шум в изображението. Камерите прилагат алгоритми за премахване на този шум, но това води до липса на детайли и влошаване на качеството на изображението. Затова стойността на параметъра ISO, при която матрицата запазва качеството на изображението приемливо, е много важен показател. Има много организации, които извършват тестове на камери и публикуват резултатите за тях (напр. DXOmark, Dpreview и др.).

Влезте в сайта https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison и сравнете разглежданата камера с други подобни. Проверете при какво ISO се разваля качеството на изображението.
Picture
​Задача.
Разгледайте полупрофесионален или професионален клас камера (фотоапарат) и  отговорете на въпросите:
  • Какъв е размерът на матрицата (в мм)?
  • Колко мегапиксела е?
  • Матрицата има ли стабилизация на изображението?
  • Вижте как се сваля и поставя обективът.
  • Разучете какви обективи могат да се слагат на тази камера.
  • Какво е тяхното оптическо увеличение?
  • Имат ли стабилизация на изображението?

Структурирайте отговора си в таблична форма >>
Речник
  • матрица - електронен светлочувст­вителен сензор в цифровата каме­ра за улавяне на изображение
  • бленда, диафрагма - устройство, формиращо променлив отвор (апертура) в обектива
  • апертура - променящ се отвор в обек­тива, контролиращ количеството светлина, попадащо върху матри­цата
  • DSLR - цифров огледално-рефлексен фотоапарат (англ. Digital single-lens reflex camera). Камера, която из­ползва подвижно огледало за пре­насочване на светлината от обекти­ва към визьора. В момента на зас­немане огледалото се вдига и свет­лината попада върху матрицата, фулфрейм - размер на матрицата на професионални цифрови камери, отговарящ на размера на 35 мм филмов кадър (36 х 24 mm)
  • APS-C - размер на матрицата на полупрофесионални цифрови каме­ри (24 х 16 mm)
  • ISO - стандарт за чувствителността на филма към светлината. При цифро­вите камери е параметър за светлочувствителност на матрицата.
  • шум в изображението - нежелани визуални елементи, който не са част от реалното изображение, а се получават от несъвършенства в сензора на камерата
Урок по фотография (част 1)  Видео >> 
5. Видове цифрови фотоапарати и видеокамери.
Picture
Picture
Задача. Като използвате симулатора https://dofsimulator.net/en/, направете проучване какви настройки са необходими на цифровата камера (фотоапарат), за да може да се заснеме „светлинната пътека“, показана на примера:
Picture