Задача 1:
Създайте следната таблица:
Пресметнете:
· Общо;
· Пресметнете ДДС ;
· Пресметнете крайната цена;
· Размножете формулите за всеки продукт.
зад 2. Форматирайте текста по посочения начин
зад 2. Форматирайте текста по посочения начин
·
Да се центрира
параграф първи (заглавието).
·
Останалите
параграфи да се подравнят двустранно.
·
Да се зададе отстъп
на първи ред 1,25 см
·
Да се зададе междуредово разстояние
– 1,5 lines.
Слънчева система
Слънцето е звезда. Неговата
маса е около 300 000 пъти по-голяма от масата на Земята, а диаметъра му –
повече от 100 пъти по-голям от земния.
Планетите са сравнително
студени кълбовидни тела, които светят не със собствена, а с отразена слънчева
светлина. Планетите се делят на две групи – планети от земната група и
планети-гиганти.
Астероидите
се наричат още малки планети. Те са твърди тела с неправилна форма и размери до
1000 km. Орбитите им са разположени между тези на Марс и Юпитер. Първият открит
астероид, който е и най-голям, се нарича Церера. Известни са орбитите на
близо 4 000 астероида.
образец
3 зад. Форматирайте дадения по-долу текст,
както следва:
Ø За целия текст да се зададе шрифт Arial, 14 pt;
Ø Да се центрира параграф първи (заглавието). Големина на шрифта: 18 pt, Bold;
Ø Останалите параграфи да се подравнят двустранно;
Ø За всички параграфи (без заглавието) да се зададе висящ отстъп на първи
ред 2см
(всички редове на параграфите освен първия – 2см. навътре).
Ø Висящите думи (виж образеца) да станат с големи букви, Bold, подчертани с една черта.
Ø За всички параграфи (вкл. заглавието) да се зададе разстояние след
параграфа 6 pt
ПРАВИЛА
ПРИ ОБРАБОТКА НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ
Почистване.
Зеленчуците и плодовете се почистват от повредените части - набити, загнили или
мухлясали, а на салатите и зелковите зеленчуци се отстраняват външните листа.
Зеленчуците и особено картофите, под чиято люспа се намират повече белтъчини и
витамини, отколкото във вътрешността им, се белят тънко.
Измиване.
Зеленчуците, плодовете и месото се измиват в студена вода преди да са нарязани.
Рязане.
Зеленчуците трябва да се режат с остри ножове от неръждаем метал (стомана) и върху дъски.
Размразяване. Замразените меса, птици и риби се размразяват бавно, преди да
са нарязани на порции.
образец