четвъртък, 11 април 2024 г.

Функцията IF

  Ще ви представя една полезна и често използвана  функция в MS EXCEL - функцията IF.

IF е от категорията Логически функции. Нейното предназначение е да извършва проверка на дадено условие и да установи дали то е вярно или невярно.
Функциите имат определен синтаксис или структура. При изписване на дадена функция е важно да се следва строго  подредбата и попълването  на нейните  аргументи (елементи) . При грешка в изписването или размяна  в последователността на елементите , функцията няма да работи.

Моля да обърнете внимание на символите, които разделят отделните аргументи на функцията. Често това е знакът ; (точка и запетая)Не е изключена възможността,  символът да бъде запетая. Това е въпрос, свързан с  настройка на операционната система или в частност на самия MS Excel и  е нужно да бъде взет под внимание, когато се попълва функцията.

1 задача - изтегли задачата, създадена е таблицата с данни.
а/ Пресметнете бала от изпита на всеки ученик като имате предвид, че той е сума от удвоената оценка по "математика" и оценката по "български език и литература".
б/ Попълнете за всеки ученик колоната "Прием" , така че ако съответният бал е по-голям или равен на 15, да се изписва Приет, иначе - Не.
в/ Сортирайте учениците низходящо по бал. Ако двама от тях имат равен бал, по-напред в списъка да бъде този, чието ме е по-напред по азбучен ред.

Решение: Задачата изглежда по този начин:

a) да пресметнем бала - 2.мат + бел
б)  колоната "Прием" - ако съответният бал е по-голям или равен на 15, да се изписва Приет, иначе - Не.



2 задача:


3 задача: