неделя, 3 март 2013 г.

Структура на файлова система

1.Файл

Едно често срещано и употребявано понятие от нас е файл, но какво всъщност представлява файла?

Файл в информационните технологии представлява съвкупност от данни, която описва даден обект. Файловете позволяват разглеждането на данните като една неделима структура и по този начин улесняват работата с тях - съхранение, четене, промяна, преместване, изтриване и др.

Файловете се съхраняват като последователност от байтове, върху определен носител (твърд диск, компакт диск, флаш устройство и др.). Файлът може да се разглежда като модерен аналог на хартиен документ. Всеки файл съхранява определен вид информация (текст, картинка, филм, програма и др.). Видът информация се нарича тип на файла. Програмите, които позволяват извършване на операции върху файлове (създаване, преместване, изтриване, копиране и др.) се наричат файлови мениджъри. Пример за файлов мениджър е Windows Explorer.

2.Име на файл


Името на файл се състои от две части, разделени с точка: собственото име на файла и разширение, определящо типа на файла. Собственото име на файла се определя от потребителя, а типа на файла обикновено се задава от програмата автоматично при неговото създаване.

Пример: text.doc

Именуването на файловете става по строго определени правила, специфични за различните ОС.

В ОС WINDOWS името на файла може да бъде с дължина до 250 символа и може да съдържа букви и/или интервали и/или цифри. След името може да се добави разширение, състоящо се от точка и още до три букви и/или цифри.

Името и разширението на файла може да съдържат и други символи (например: -, _, @, #, &), а НЕ може да съдържа други: *, ?, запетая и т.н. защото ОС използва тези символи за други неща.

3.Файлови разширения

Често използвани файлови разширения:
*.exe , *.com
Изпълними файлове
*.sys, *.drv
Системни файлове
*.doc, *.txt
Текстови файлове
*.bmp, *.jpg, *.gif
Графични файлове
*.avi
Видео файлове
*.wav, *.mp3, *.mid
Звукови файлове
*.zip, *.rar
Архивни файлове











4.Файлова система

Във всеки компютър се съхраняват хиляди файлове и ако няма механизъм и организация, по която те да се съхраняват компютъра ще бъде бавен при работата с тях, заради това, че трудно ще намира желания файл.Подредбата и съхранението на файловете определят файловата система.

Определение за файлова система: Файловата система определя начина на организация, съхранение и наименуване на данните върху носителите на информация.

Той определя формата на физическо съхранение на информацията, която е прието да се групира във вид на файлове.В ОС Windows файловете се обединяват в папки, където се регистрират имена на файлове и информация за тях-размер, дата на създаване и др.)

5. Структура на файловата система в ОС Windows



Файловете и папките имат йерархична дървовидна структура. Такава организация на файловете се нарича йерархична файлова система,а графичното и представяне – дърво на директориите. Тя не позволява в една папка да се съхраняват два файла (папки) с едно и също име. Стандартното приложение Windows Explorer служи за управление на файлове и папки.

Всички папки, създадени от потребителите, се съдържат в главната папка, т.е. тя се явява родителска за всички останали. По аналогия с истинските дървета, тази директория се нарича коренова (root).

Тя е единствената папка, чието име се определя от операционната система, а не от потребителя. За означаване на кореновaта папка се използва обратната наклонена черта (\), а за означаване на родителска директория – две точки (..).

6. Пълно име на файл (път до файл)

За да опишем адреса на файла, посочваме устройството, в което се намира съответния дисков носител и описваме последователно папките, през които трябва да се премине, за да се достигне до файла. Имената на директориите се разделят с обратна наклонена черта (\).Описанието завършва с името на самия файл


Дисковите устройства също имат имена. За целта обикновено се използват първите букви от латинската азбука, последвани от двоеточие (например A:, B:, C: и т.н.).


Адресът на файла се нарича още пълно име на файла или път до файла.

7.Основни операции с файлове

a) създаване
б) изтриване
в) преместване
г) копиране
д)преименуване